Bananowo-owsiane MINI-PLACUSZKI

Bananowo-owsiane MINI-PLACUSZKI

W lodówce został banan kupiony jakiś czas temu, ale właśnie skończyłam jajka, a jakoś nie specjalnie spieszyło mi się po nie do sklepu. Odpadła więc opcja z tradycyjnymi, królującymi na pintereście placuszkami bananowymi odpadła. Człowiek musiał więc sobie jakoś radzić gdy na śniadanie przyszła ochota na placki, a banan straszył poziomem dojrzałości. Tak więc usmażyłam bezjajeczne, malutkie placuszki za to intensywnie bananowe. Środek jest mięciutki wręcz płynny gdy placuszki są jeszcze gorące, trochę jak ‚lava cake’ ale o to właśnie chodzi.

SKŁADNIKI:
(10 mini placuszków)

PLACUSZKI:
1 nie duży przejrzały banan
10 g mąki
15 g płatków owsianych
5 g proszku do pieczenia
cynamon
odrobina ciepłej wody (do zalania płatków)

DO PODANIA:
Jogurt naturalny

WYKONANIE:
Płatki owsiane uprażyć na suchej rozgrzanej patelni, a następnie przełożyć do osobnego naczynka, zalać niewielką ilością wody i odstawić na chwilę by napęczniały. Banana rozgnieść widelcem na papkę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać (choć nie jest to konieczne) i połączyć z płatkami, bananem i cynamonem. Dobrze wymieszać. Patelnie nagrzać i wedle uznania nasmarować lub nie niewielką ilością tłuszczu, ale takiego by pasował do deseru np. olej kokosowy lub masło. Nakładać masę łyżką i piec chwilę po obu stronach. Do podania nadaje się jogurt naturalny i jeszcze więcej cynamonu.
SMACZNEGO!

banan 1

banan 2

banan 3