BABECZKI słonecznikowe z Cornflakes

BABECZKI słonecznikowe z Cornflakes

Gdy kończą się słodycze w domu, trzeba sobie jakoś radzić. Nie pozostaje nic innego jak zrobić je samemu. Nie licząc ekstremalnych wręcz sytuacji o wręcz apokaliptycznym wydźwięku w domu zawsze jest coś z czego można upiec jakiś twór. Tak więc ten przepis powstał na zasadzie ‚pomyślmy co jest w szafce’ i szczerze powiedziawszy, aż mnie samą zaskoczyły pozytywnie swoim smakiem. Nie za słodkie, trochę zbite okazały się satysfakcjonującą przekąską.

SKŁADNIKI:
(8-9 mini babeczek)

70 g mąki
20 g płatków owsianych
1 duże jajko
20 g masła słonecznikowego (lub jakiegokolwiek jakie macie w domu)
100 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 g orzechów nerkowca
10 g płatków corn flakes
20 g cukru
opcjonalnie cynamon

WYKONANIE:
Płatki owsiane i drobno posiekane orzechy uprażyć na patelni. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, a masło słonecznikowe utrzeć z cukrem i jajkiem. Dodać mąkę i mleko, dobrze wymieszać. Dodać płatki owsiane, orzechy i pokruszone cornflakes. Można posypać babeczki dodatkowymi płatkami śniadaniowymi. Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15-20 min, do suchego patyczka.
SMACZNEGO!

muffinki 2

muffinki 3

muffinki 4