BISZKOPCIK czekoladowy

BISZKOPCIK czekoladowy

Biszkopty nie są może moim ulubionym ciastem samym w sobie, ale torty… torty to co innego, a do tortów właśnie biszkopt jest doskonałą bazą. Dlatego też szukam różnych wersji i opcji i tak trafiłam na jeden z przepisów na Moje Wypieki. Zaadaptowałam go do mojej malutkiej formy dla mojej malutkiej osoby i upiekłam. Jest bardzo fajnie czekoladowy, choć trzymałam za długo w piekarniku i z zewnątrz wyszedł trochę suchy. Ale myślę że przerobie przepis na małe biszkopty jak znane i lubiane Petitki bo konsystencją mi ten mój wypiek przypominał je w dużym stopniu.
(inspirowany przepisem z Moje Wypieki)

SKŁADNIKI:
1 jajko
20 g mąki pszennej
25 g cukru
7 g kakao niesłodzonego
5 g masła
2 g proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Jajko wyjąć wcześniej z lodówki tak by było w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Jajko z cukrem ubić, najlepiej mikserem, ręcznie zajmuje za dużo czasu. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Do ubitych jajek stopniowo dodawać mieszankę mąki delikatnie mieszając. Na koniec dodać przestudzone masło. Masę przełożyć do wysmarowanej kokilki lub małej foremki.
Piec w piekarniku nagrzanym do około 170-180 stopni około 30-35 minut, czyli do suchego patyczka.
SMACZNEGO!

ciacho 1

ciacho 2

ciacho 3