Mini PIZZA z patelni

Mini PIZZA z patelni

Jak już jestem w domu, ‚kuchnia plus’ jest chyba głównym programem jaki oglądam przez większość czasu. No a jak już ‚kuchnia plus’ to oczywiście Jamie Oliver. I to właśnie u niego zobaczyłam że pizzę można zrobić, szybko łatwo i z pomocą patelni. Oczywiście nie znaczy to że całkowicie możemy wykluczyć użycie piekarnika, ale i tak wszystko odbywa się dość szybko i bezboleśnie. Ten przepis zmodyfikowałam na swoją modłę i robię od czasu do czasu gdy najdzie mnie ochota na pizzę.

SKŁADNIKI:
(jedna nieduża pizza)

CIASTO:
50 g mąki
30- 35 ml ciepłej wody
5 ml oliwy z oliwek
5 g proszku do pieczenia
sól

DODATKI:
50 g passaty pomidorowej
1 ząbek czosnku
bazylia
15- 20 g sera żółtego
40 g pieczarek
20 g cebuli
10-15 g szynki

WYKONANIE:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać dużą szczyptę soli i oliwę. Ciepłą wodę wlać do miski z mąką i połączyć składniki energicznie wyrabiając ciasto ręką. Początkowo może się wydawać że mąki jest trochę za dużo, ale lepiej wstrzymać się chwilę przed dolaniem większej ilości wody. Gotowe ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat, rozwałkować na grubość do 2 mm. Zmiksować, czosnek, passatę pomidorową i bazylię, pokroić dodatki. Rozgrzać piekarnik do około 200 stopni. Nagrzać niedużą patelnię i przełożyć na nią ciasto. Nie czekać aż spód zacznie się smażyć, od razu wyłożyć dodatki po czym przełożyć pizzę do piekarnika. Piec około 12 minut.
SMACZNEGO!

pizza 1

pizza 2

pizza 3