Japońskie mini SERNICZKI

Japońskie mini SERNICZKI

I znowu grzebałam na Moich Wypiekach szukając czegoś co można wypróbować nawet bez dużej formy na ciasto. Początkowo chciałam upiec jeden niewielki sernik, taki do pokrojenia na mniejsze porcje ale na szczęście w porę przypomniałam sobie o foremkach do muffinek. Jeśli macie ochotę serdecznie polecam was wypróbować też oryginalny przepis.

SKŁADNIKI
(5 mini serniczków) Zaadaptowane z Moje Wypieki

1 jajko
5 g masła
50 g serka homogenizowanego
100 ml mleka
10 g mąki pszennej
4 g mąki ziemniaczanej
20 g cukru
3 g proszku do pieczenia

WYKONANIE:
W kąpieli wodnej rozpuścić masło z mlekiem i serkiem. Serek może nie chcieć współpracować dlatego też może konieczne okazać się zmiksowanie całej masy. Masa będzie dość wodnista. Odstawić na bok do przestygnięcią
Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać. Oddzielić białko od żółtka. Żółtko wraz z mąką dodać do przestudzonej masy, a białko ubić stopniowo dodając do niego cukier. Ubite jajko dodać delikatnie do pozostałych produktów. Gotową masę, najlepiej za pomocą chochelki przelać do silikonowych foremek.
Niewielką foremkę lub naczynie żaroodporne napełnić niewielką ilością ciepłej wody i ułożyć w niej przygotowane serniczki. Jak można przeczytać na Moje Wypieki dobrze by woda sięgała do połowy naczynek z masą.
Piec w temperaturze 160-17 stopni przez 45 do 50 minut. Przestudzić w piekarniku, następnie na 3 godziny lub całą noc schować w lodówce.
SMACZNEGO!

serniczek 1

serniczek 2

serniczek 3