PIZZA z brokuła

PIZZA z brokuła

Tyle się naoglądałam tych wszystkich pizz na różnych spodach, nie tylko jeśli chodzi o rodzaj mąki, że postanowiłam sama poeksperymentować. Próbowałam już kiedyś zrobić pizzę z kalafiora, ale jakoś nigdy nie miałam ochoty jej powtórzyć. W tym przypadku wyszło inaczej. Wiadomo pizza brokułowa nie będzie nigdy smakować jak ta klasyczna z pszennej mąki i drożdży, ale to nie znaczy że nie może być smaczna. Przypominała mi trochę omlet warzywny z dodatkami, ale omlety lubię pod każdą postacią więc zjadłam z przyjemnością.

SKŁADNIKI:
(1 niewielka pizza)

SPÓD:
150 g brokuła
1 jajko
15 g mąki
sól, pieprz
zioła prowansalskie

DODATKI:
50 g passaty pomidorowej
1 ząbek czosnku
15 g sera (lub według uznania)
10-15 g szynki
20 g pieczarek
20 g cebuli

WYKONANIE:
Brokuła ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, lub też krótko zmiksować w blenderze, tak by nie powstał jednolity krem. Przesiać mąkę i dobrze wymieszać, następnie dodać wcześniej rozbite jajko, doprawić pieprzem, ziołami prowansalskimi, ewentualnie dosolić. Masę odstawić na kilka minut.
Piekarnik nagrzać do 200-220 stopni. Ciasto wyłożyć za pomocą łyżki na blachę z papierem do pieczenia, formując okrągły, płaski kształt. papier można lekko nasmarować oliwą. piec około 20 minut sam spód, w tym czasie przygotowując dodatki. Zetrzeć ser, pokroić szynkę, pieczarki, cebulą, ewentualnie inne składniki według własnego uznania. Wyjąć podpieczony spód, posmarować passatą i ułożyć dodatki. Zapiekać jeszcze około 10 minut.
SMACZNEGO!

p brokuł 1

p brokuł 2

p brokuł 3