Drobiowa ZAPIEKANKA z batatów

Drobiowa ZAPIEKANKA z batatów

Za mamą chodził batat, a za mną coś nowego czego jeszcze nie próbowałam. Kiedyś zdarzyło mi się zrobić coś w stylu Shepherd’s Pie, ale jakoś mnie to danie nie zauroczyło, postanowiłam jednak zrobić coś innego na jego kształt z użyciem słodkich ziemniaków i dowolnych warzyw. Dodatek jajka do puree okazał się strzałem w 10 i całość wyszła całkiem smaczna. Może nie wygląda zbyt pięknie, ale nadrabiało smakiem.

SKŁADNIKI:
(2 duże lub 4 mniejsze porcje)

350 g batata
300- 350 g piersi z kurczaka
1 jajko
25-50 ml mleka
5 g oleju kokosowego
100 g marchewki
100 g papryki
100 g pomidorów
150 g pieczarek
50 g cebuli
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
zioła prowansalskie, papryka słodka

WYKONANIE:
Batat obrać i pokroić w niedużą kostkę, by skrócić czas gotowania. Gotować w osolonej wodzie do miękkości, następnie odlać wodę i zostawić do ostygnięcia. Kurczaka zmielić w maszynce, ale niezbyt długo by nie powstała papka. Posiekać drobno czosnek, a pozostałe warzywa na większe kawałki. Rozgrzać olej na patelni następnie dodać 2/3 czosnku, cebulę marchewkę i paprykę. Dusić przez kilka minut następnie gdy zmiękną dodać pomidory i mięso z kurczaka. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Na samym końcu dodać pieczarki i zioła prowansalskie. Gotować jeszcze 3-4 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Po wystygnięciu batat ugnieść na puree, dodać czosnek, doprawić solą pieprzem i ziołami. Dodać mleko i jajko, dobrze wymieszać. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć farsz mięsno, warzywny. Następnie równo rozłożyć na powierzchni puree ziemniaczane. Piec 25 minut aż ziemniaki się zetną i zarumienią.
SMACZNEGO!

pie1

pie2

pie03