PAPRYKA faszerowana kaszą jaglaną

PAPRYKA faszerowana kaszą jaglaną

Kupiłam hurtową ilość papryki więc trzeba było coś z nią zrobić. Dlaczego więc nie nadziać ich kaszą? Coś innego niż kolejny sosik i całkiem sycące. Kasza jaglana jest na tyle delikatna że idealnie pasuje zarówno do słodkich jak i do słonych dań. Nie doprawiłam jej zbyt mocno, ale to jest kwestia indywidualnych preferencji.

SKŁADNIKI:
(2 nieduże nadziewane papryki, 2 porcje)

50 g kaszy jaglanej
1 jajko
80 g szpinaku
80 g passaty pomidorowej
70 g pieczarek
30 g cebuli
1 ząbek czosnku
30 g białej mozzarelli
2 nieduże papryki
sólo, pieprz
papryka słodka

WYKONANIE:
Kaszę ugotować w stosunku 1:3 około 20 minut. Odstawić do ostudzenia. Szpinak, cebulę i pieczarki drobno pokroić. Papryki pozbawić głąbu i przekroić na pół. Jajko roztrzepać, zmieszać z passatą pomidorową, dodać posiekane warzywa i ostudzoną kaszę, doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Całość farszu rozłożyć pomiędzy cztery połówki papryki. Nagrzać piekarnik do 190-200 stopni. Piec przez około 20-25 minut. Mozzarelle drobno pokroić, posypać nią papryki na kilk minut przed wyjęciem z piekarnika.
SMACZNEGO!

papryka 1

papryka 2

papryka 3