Kruche korzenne CIASTECZKA

Kruche korzenne CIASTECZKA

Spadł pierwszy śnieg… a może był to drugi, ale tej pierwszy jakoś nie zwrócił mojej uwagi. Mam akurat biurko ustawione na przeciwko okna, plecami do drzwi, co podobno według zasad Feng Shui jest strasznym błędem, ale pozwala mi to śledzić na bierząco zmiany w pogodzie. I dlatego też naszła mnie wielka ochota na upieczenie pierniczków. Tyle tylko że miodu nie było nigdzie w pobliżu, a co to za pierniczki bez miodu. Przeszukałam więc internet i znalazłam ten przepis, który po małych zmianach okazał się być w pełni satysfakcjonujący.

SKŁADNIKI:
(40-45 cienkich ciasteczek) połowa porcji z Pokochaj bycie FIT

120 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
70-75 g masła
15-20 g jogurtu naturalnego
1 żółtko
22 g cukru brązowego
8 g cukru waniliowego
2 goździki rozgniecione
3 g cynamonu
szczypta soli
3 g proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, masło pokroić w drobną kostkę i dodać do mąki. Miksować kilka minut aż do powstania jednolitego ‚piasku’. Dodać żółtko, jogurt naturalny, cukier i przyprawy. Zagnieść ciasto na jednolitą masę podzielić na dwie części, wygodniej jest pracować na mniejszych fragmentach. Rozwałkować ciasto na grubość 1,5-2 mm. Jeśli woli się mniej chrupiące ciasteczka można zrobić je grubsze. Wycinać ciasteczka z pomocą ulubionej formy. Można posmarować je pozostałym białkiem choć ja tego nie zrobiłam. Piec 10-12 minut.
SMACZNEGO!

ciastka 1

ciastka 2

ciastka 3