PIEROGI z jabłkami

PIEROGI z jabłkami

Dawno już tu nic nie było, ale jakieś narty, jakieś święta, trochę jakieś studia i w sumie nie miałam specjalnie weny na nic szalonego, a klasyczne świąteczne wypieki lub sernik pieczony dokładnie ze znalezionego przepisu to jednak mało oryginalna opcja. Dlatego trochę mi zeszło. Ale wystarczyło, któregoś dnia przejrzeć książkę z Lidla ze słodkimi polskimi przepisami i w głowie urodził się pomysł. Ładne zdjęcie pierogów, ładne zdjęcie jabłek i już byłam w kuchni lepiąc pierogi na słodko. Porcja nie duża bo sama duża nie jestem

SKŁADNIKI:
(30-35 pierożków)

CIASTO:
200 g mąki pszennej
1 żółtko jajka
120-160 ml ciepłej wody
sól

FARSZ:
250 g jabłek
5 g budyniu śmietankowego
5 g cukru
60 ml wody
cynamon

WYKONANIE:
Jabłka pokroić na drobną kostkę, wrzucić do garnka, dodać cynamon i cukier. Podlać połową wody i dusić na małym ogniu przez około 5 minut. Budyń rozrobić z resztą wody po czym dodać do jabłek. Gotować chwilę aż farsz jabłkowy zgęstnieje i połączy się w bardziej jednolitą masę. Odstawić do ostygnięcia.
Mąkę wysypać na stolnice, lekko posolić, zrobić niewielką dziurę i wbić do niej żółtko. Przemieszać za pomocą noża. Stopniowo dodawać ciepłą wodę i za pomocą noża łączyć ją z pozostałymi składnikami. Wyrabiać energicznie za pomocą rąk aż do uzyskania sprężystego ciasta. Podzielić na dwie części i przykryć przez chwilę ciepłą miską. Po pięciu minutach rozwałkować pierwszą część na grubość około 1- 1,5 mm. Wycinać krążki i napełniać farszem, około 1 łyżeczka na 1 pierożek. Powtórzyć wszystko z pozostałym ciastem. Gotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
SMACZNEGO!

pierogi 2

pierogi