ZAPIEKANKA szpinakowa na szybko

ZAPIEKANKA szpinakowa na szybko

Czasem człowiek nie ma nawet siły myśleć nad pomysłem na obiad i chwyta te produkty, które zostały do wykończenia lub są łatwe w obsłudze. Tak właśnie powstała ta zapiekanka, bo dla mnie szpinak jest jednym z najbardziej uniwersalnych warzyw, jajko zawsze czeka w lodówce, a tortille kukurydziane zostały mi po jednym z rodzinnych obiadów.

SKŁADNIKI:
(1 porcja)

1 tortilla kukurydziana/pszenna
1 jajko
250 g szpinaku
50 g cebuli
1 ząbek czosnku
ew. olej i 50 g tuńczyka
sól/pieprz

WYKONANIE:
Cebulę i czosnek drobno pokroić. Razem ze szpinakiem podsmażyć lub poddusić, według uznania, dodać sól i pieprz. Do naczynka żaroodpornego włożyć tortillę tworząc coś na kształt miseczki, następnie przełożyć do niej tuńczyka jeśli się dodaje, a na niego szpinak. Można dodać Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Jajko roztrzepać, doprawić i zalać nim szpinak. Piec przez 15-20 minut aż jajko się zetnie.
SMACZNEGO!

zapiekanka1

zapiekanka2

zapiekanka3