Kruche CIASTECZKA jaglane

Kruche CIASTECZKA jaglane

I znowu ciastka. Generalnie kupiłam płatki jaglane więc po prostu musiałam je przetestować w wypiekach. Poza tym pieczenie to doskonały pretekst by nie pisać pracy magisterskiej. Wyszły naprawdę fajne, chrupiące, niezbyt słodkie. Inspirowałam się kilkoma przepisami z internetu, ale oczywiście pozmieniałam je na własne potrzeby.

SKŁADNIKI:
(30-35 ciasteczek)

100 g mąki pszennej
100 g płatków jaglanych
40 g masła
30 g miodu
10 g cukru waniliowego
1 jajko
5 g proszku do pieczenia
szczypta soli

WYKONANIE:
Zmieszać mąkę, płatki, sól i proszek do pieczenia. Dodać drobno pokrojone/starte na tarce masło, miód, cukier waniliowy i jajko. Zagnieść ciasto na jednolitą masę, nie za długo. Uformować w długi rulon, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180-200 stopni. Z rulonu odkrawać ostrym nożem niezbyt grube, ok 0,5 centymetrowe ciasteczka i układać na blaszce. Piec ok. 12-15 minut.
SMACZNEGO!

jaglane 1

jaglane 2

jaglane 3