Orzechowe BISZKOPTY

Orzechowe BISZKOPTY

Od kiedy ostatnio wyżywałam się kulinarnie minęły chyba wieki. Cóż sprawy na uczelni rządzą się własnymi prawami i nawet jak już stworzyłam coś w kuchni to i tak ze względu na generalne zamieszanie, albo nie ogarnęłam przepisu, albo nie zrobiłam zdjęć, albo po prostu zapomniałam. No ale semestr się kończy, a ja wracam. Na razie szybkim, prostym przepisem na podstawie przepisu z bloga feeleat

SKŁADNIKI:
(20 większych lub 40 malutkich biszkopcików)

1 jajko
50 gram orzechów ziemnych
100 g mąki
60 ml mleka
35 g cukru
5 g proszku do pieczenia
szczypta soli

WYKONANIE:
Na samym początku blenderem zmiksować orzechy na lekko ‚grudkowatą’ masę. W przypadku braku odpowiedniego sprzętu można użyć naturalnego masła orzechowego. Piekarnik nagrzać na ok. 180 stopni. Oddzielić żółtko od białka. Białko ubić na sztywno, a żółtko zmiksować z masą orzechową, cukrem i mlekiem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do pozostałych składników. Na samym końcu szpatułką, delikatnie połączyć masę z białkami. Z pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego formować biszkopty o dowolnej wielkości. Ciasto rozlewa się trochę. Piec przez 15 minut do przyrumienienia na brzegach.
SMACZNEGO!

biszkopty 1

biszkopty 2

biszkopty 3