PLACUSZKI chlebowe

PLACUSZKI chlebowe

No ostatnio miałam bardzo długą przerwę, ale mam nadzieję się poprawić. Ten przepis powstał dzięki pozostałej w szafce resztce chleba i znudzeniu tradycyjną formą francuskich tostów czy też tak zwanego jajo-chleba. Właściwie smakowo niewiele różnią się od pierwowzoru są może trochę bardziej jajeczne, ale podanie w formie placków z ulubionymi dodatkami od razu przypadło mi do gustu. Proste ale ciekawe.

SKŁADNIKI:
(około 9 placuszków)

1 jajko
30 g czerstwego chleba
50-75 ml ciepłej wody (lub mleka)
3 g proszku do pieczenia
3 g cynamonu
olej kokosowy do smażenia

WYKONANIE:
Chleb drobno pokroić i zalać ciepłą wodą. Odstawić na 10-15 minut żeby chleb mógł nasiąknąć. Po tym czasie rozgnieść masę chlebową widelcem, dodać rozbite jajko, cynamon, proszek do pieczenia. Smażyć z obu strona na rozgrzanej, lekko nasmarowanej tłuszczem patelni.
SMACZNEGO!

placki 1

placki 2

placki 3