GOŁĄBKI z kapusty pekińskiej

GOŁĄBKI z kapusty pekińskiej

Gołąbki kojarzą się z daniem dla całej rodziny. I to zwykle na kilka dni. Dlatego postanowiłam poszukać alternatywy dla tej tradycyjnej potrawy, która nie wymagałaby ode mnie gotowania wielkiej kapusty w dużym garnku, którego właściwie nie posiadam i nie zmusiłaby mnie do jedzenia tego samego dania przez tydzień. I tak właśnie odkryłam że stara dobra pekinka nadaje się też do gołąbków. Jest to inny smak, ale wcale nie jest zły.

SKŁADNIKI:
(8 nie dużych gołąbków)

8 średnich liści kapusty pekińskiej (ok.150 g) +dodatkowe do wyłożenia garnka
50 g brązowego ryżu
5 g otrębów pszennych
100 g tuńczyka w sosie własnym
100 g marchewki
80 g pieczarek
1 jajko (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, rozmaryn, ziele angielskie

WYKONANIE:
Ryż ugotować pozostawiając go lekko twardawym. Pieczarki i marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, czosnek drobno posiekać. Poddusić razem przez chwilę. Dodać ugotowany ryż, odsączonego tuńczyka i otręby, doprawić do smaku, a gdy farsz wystygnie dodać jajko. Liście kapusty podgotować przez minutę w lekko osolonej wodzie. Zawijać gołąbki nakładając farsz na miękką część liścia, zawijając najpierw boki a potem całą resztę. Garnek wyłożyć pozostałymi liśćmi, ułożyć ciasno przygotowanymi gołąbkami i zalać wodą. Dodać ziele angielskie, ewentualnie sól. Gotować przez 25-30 minut. Podawać z sosem lub soute.
SMACZNEGO!

gołąbki 1

gołąbki 2

gołąbki 3